Smanjena ultrazvučna ehogenost kao pokazatelj hipofunkcije štitaste žlezde i korelacija sa nivoima autoantitela - Dimić, Dragan; Velojić Golubović, Milena; Radenković, Saša; Radojković, Danijela; Pešić, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Vrednost ultrazvučnog pregleda kod poremećaja funkcije štitaste žlezde može biti velika. Zato se postavlja pitanje korišćenja ultrazvučnog pregleda kao skrining metode u ranom otkrivanju poremećaja funkcije žlezde, pre svega supkliničke i manifestne hipotireoze. Cilj ove studije bio je da utvrdi povećanje tiroid peroksidaza antitela (anti-TPO) i tireoglobulinskih antitela (anti-TG) u odnosu na ultrazvučne ehogenosti, kao i učestalost subkliničke i kliničke hipotireoze u odnosu na izmenjenu ehogenost. Metode. U ispitivanje je bilo uključeno 656 bolesnika tokom 2014. Kod svih ispitanika urađen je ultrazvučni pregled štitaste žlezde i određene vrednosti slobodnog tiroksina (TT4), tiroid-stimulišućeg hormona (TSH), anti-TPO i anti-TG. Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe. Grupu A činile su osobe sa normalnom ehogenošću tkiva štitaste žlezde, a grupu B osobe sa smanjenom ehogenošću. Grupa B podeljena je bila u dve podgrupe: B1 sa umereno smanjenom ehogenošću i B2 sa značajno smanjenom ehogenošću. Rezultati. Srednje vrednosti TSH, anti-TPO i anti-TG bile su značajno više u grupi B, I podgrupama B1 i B2, u odnosu na grupu A (p
Keywords: tireoidna žlezda; hipotireoidizam; ultrazvuk; tireoidna žlezda, hormoni; osetljivost i specifičnost