Uticaj lokalne endometrijalne povrede načinjene u toku histeroskopije na ishod vantelesne oplodnje - Mitić, Dejan S; Bašić, Marin; Petrić, Aleksandra; Stamenović, Snežana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Bez obzira na kvalitetne embrione, odgovarajuću debljinu endometrijuma i uspešan embriotransfer (ET), implantacija ostaje problem za povoljan ishod vantelesnog oplođenja (VTO). Histeroskopija je metoda koja se sve više koristi kako kod pacijentkinja nakon neuspešnog ciklusa VTO tako i kod pacijentkinja pre prve VTO, imajući u vidu veliku incidencu patoloških stanja kavuma uterusa koja negativno utiču na povoljan ishod. Brojne studije u cilju povećanja stope implantacije i stope trudnoća predlažu lokalnu endometrijalnu povredu (LEI) pre postupka VTO, međutim, i dalje ne postoji konsensus oko LEI, načina i vremena izvođenja i njenog uticaja. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi efekat histeroskopski načinjene lokalne LEI na ishod VTO postupka, kako kod prve VTO tako i kod naredne, a takođe i da se ispita da li novi način izazivanja LEI pomoću bipolarne elektrode ima povoljan uticaj na ostvarivanje trudnoća nakon VTO. Metode. Kod 81 pacijentkinje histeroskopija je rađena 30–50 dana pre VTO, od kojih je kod 40 pacijentkinja načinjena LEI u toku histeroskopije bipolarnom elektrodom, (LEI grupa) na način koji nije opisan u dostupnoj literaturi. Kod preostale 41 pacijentkinje nije izvršena LGI (non LEI grupa). Kontrolna grupa (II grupa) je obuhvatila 151 pacijentkinju kod koje je rađen VTO bez prethodne histeroskopije i LEI. Rezultati. Utvrđena je statistički značajno viša stopa kliničkih trudnoća nakon LEI u odnosu na kontrolnu grupu (52.50% vs 34.44%, p
Keywords: neplodnost; oplođenje in vitro; histeroskopija; jatrogena bolest; materica; povrede; trudnoća, ishod