Inequalities in Health in a Municipality in Serbia - Simović, Tatjana; Radojlovic, Jasmina Ruse; Memić, Mensur (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. U mnogim zemljama Evrope opisana je postojana povezanost između socijalno-ekonomskih faktora i zdravlja. Ciljevi ovog istraživanja bili su da se analizira povezanost između socijalno-ekonomskih faktora i samoprecene zdravstvenog stanja kao i korišćenja zdravstvenih usluga, i da se sagledaju intervencije za prevazilaženje uočenih problema. Metode. Sprovedena je hibridna studija. Dve uzasopne studije preseka (1999. i 2015. godine) su realizovane na uzorku stanovnika (196 ispitanika u 1999. i 226 ispitanika u 2015. godini) gradskog jezgra grada Kruševca. Instrument istraživanja je bio upitnik. Rezultati. U posmatranom periodu došlo je do: značajnog povećanja udela onih koji nemaju stalne izvore prihoda (χ2 = 22.800; df = 4; p
Keywords: zdravstveno stanje; socijalno-ekonomski faktori; zdravstvene službe; srbija