Tranzijentna elastografija u neinvazivnoj proceni fibroze jetre kod pacijenata sa primarnom bilijarnom cirozom - Alempijevic, Tamara; Copertino, Ana; Boricic, Ivan; Milicic, Biljana; Pavlovic-Markovic, Aleksandra; Krstic, Miodrag; Matovic, Vera; Popovic, Dusan Dj (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj: Prethodnih decenija su otkrivene neinvanzivne metode za procenu i praćenje fibroze jetre kod hroničnih bolesti jetre. Cilj ove studije je procena dijagnostičke preciznosti neinvanzivnih metoda za određivanje fibroze jetre (tranzijentna elastografija i biohemijski markeri), pri čemu je kao zlatni standard korišćena biopsija jetre a kod pacijenta sa primarnom bilijarnom cirozom.Materijal i metode: U studiju je uključeno 140 pacijenata kod kojih su istog dana urađene biohemijske analize i biopsija jetre, a mesec dana kasnije je urađena tranzijentna elastografija. Za procenu fibroze jetre korišćen je METAVIR skor, a sve preparate biopsija je gledao jedan patolog. APRI skor-odnos aspartat aminotransferaze i trombocita, Forns indeks, odnos aminotransferaze i alanin transaminaze i tranzijentna elastografija su poređene sa stepenom fiboze jetre dobijene na osnovu biopsija jetre u cilju dobijanja najboljeg neinvanzivnog markera u proceni fibroze jetre.Rezultati: Dokazana je statistička značajnost (p