Vrednosti Böhler-ovog ugla u populaciji centralne Srbije – radiološka studija - Živanović-Mačužić, Ivana; Vulović, Maja; Vojinović, Radiša; Jovanović, Milan; Radunović, Aleksandar; Cvetković, Aleksandar; Stojiljković, Miloš; Milošević, Bojan; Ivošević, Anita; Aksić, Milan; Simović, Aleksandra; Jeremić, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Određivanje Böhler-ovog ugla (BA) ima važnu ulogu u dijagnostici, odredjivanju načina lečenja, prognozi preloma kalkaneusa kao i proveri uspeha operativnog lečenja preloma. Raspon normalnih vrednosti BA kod odraslih varira u zavisnosti od ispitivane populacije, starosti, pola ili etničke pripadnosti. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi opseg normalnih vrednosti BA u centralnom delu Srbije. Metode. Böhler-ov ugao određivan je na profilnim radiografskim snimcima 225 ispitanika, oba pola (111 muških i 114 ženskih), podeljenjh u 6 starosnih grupa, bez uočenih fraktura, korišćenjem IMPAKS 6.5.2.114 Enterprise softvera. Korišćenjem statističkih testova upoređene su dobijene vrednosti BA u muškoj i ženskoj populaciji, kao i između različitih starosnih grupa. Rezultati. Prosečna vrednost BA u posmatranoj populaciji iznosila je 34,06°, u rasponu od 25,1°–49,5°. Srednja vrednost ovog ugla kod muškaraca bila je veća nego kod žena, a razlika vrednosti ugla između polova bila je statistički značajna. Srednja vrednost BA pokazuje tendenciju opadanja sa godinama, a najveća srednja vrednost BA uočena je u najmlađoj starosnoj grupi. Zaključak. Rezultati ovog istraživanja potvrdili su širok opseg normalnih vrednosti BA u ispitivanoj populaciji, kao i postojanje polnih i starosnih razlika.
Keywords: kalkaneus; anatomija; antropologija; pol; srbija; ortopedija