Promene u incidenci i anatomskoj distribuciji kolorektalnih adenoma i karcinoma u periodu od 20 godina – iskustvo jed - Alempijevic, Tamara; Nikolic, Vladimir; Zec, Simon; Veljkovic, Aleksandar; Sokic-Milutinovic, Aleksandra; Pavlovic-Markovic, Aleksandra; Matovic, Vera; Popovic, Dusan Dj; Milosavljevic, Tomica (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Poslednjih godina mnoge studije su ukazale da je došlo do promene u distribuciji adenoma i karcinoma debelog creva, odnosno da se povećava zastupljenost proksimalnih lezija. Cilj ove studije je bio da se utvrdi postoji li razlika u zastupljenosti i distribuciji adenoma i karcinoma debelog creva u dva vremenska perioda sa razlikom od 20 godina. Metode. Sprovedena je retrospektivna opservaciona studija o kolorektalnim adenomima i karcinomima koji su dijagnostikovani kolonoskopski u tercijarnom zdravstvenom centru tokom 1990. i 2010. godine. Rezultati. Od ukupno 4,048 kolonoskopija izvedenih tokom dva analizirana perioda 1,148 je urađeno tokom 1990. a 2,900 je urađeno tokom 2010. godine. Studijom je obuhvaćeno 466 bolesnika sa adenomima i 121 bolesnik sa karcinomom debelog creva. Zastupljenost proksimalnih adenoma se promenila sa 16.5% na 32.7% (p
Keywords: kolorektalne neoplazme; adenom; karcinom; dijagnoza; incidenca