Povezanost nivoa 25-hidroksivitamina D [25(OH)D] i mesta stanovanja bolesnika sa multiplom sklerozom u Crnoj Gori – viši nivoi samo kod muškaraca na severu zemlje - Vujisic, Slavica M; Vodopic, Sanja; Idrizovic, Zilha; Radulovic, Ljiljana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Multipla skleroza (MS) je hronična neurološka bolest, povezana s niskim serumskim nivoom 25-hidroksivitamina D [25 (OH)D]. Cilj rada bio je da se ispitaju povezanost nivoa 25(OH)D u serumu sa geografskom širinom mesta boravka obolelih i onesposobljenošču i progresijom MS, izraženim preko proširenog skora stepena onesposobljenost (EDSS) i stepena spasticiteta obolelih od multiple skleroze (MSSS). Metode. U studiju je bilo uključeno ukupno 196 bolesnika sa severa i juga Crne Gore, starosti između 18 i 65 godina, sa definitivnom dijagnozom MS. Od svakog pojedinačnog bolesnika je na dan prijema uziman serum za analizu nivoa 25(OH)D. Kontrolna grupa se sastojala od 196 zdravih ispitanika, koji su metodom slučajnog uzorka birani među medicinskim osobljem tri bolnice sa severa i Kliničkog centra Crne Gore, sa juga zemlje. Rezultati. Nivoi serumskog 25(OH)D bili su značajno niži kod bolesnika sa MS u odnosu na kontrolnu grupu (p
Keywords: multipla skleroza; vitamin d; geografija, medicinska; bolest, indeks težine; bolest, progresija; pol, faktor; crna gora