Impulsna oscilometrija u proceni bronhijalne hipereaktivnosti kod bolesnika sa perzistentnim alergijskim rinitisom - Koruga, Dragan Borislav; Baletić, Nenad; Tot Vereš, Kristina; Perić, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Impulsna oscilometrija (IOS) je metod za procenu funkcije pluća koji se koristi za rano otkrivanje bronhijalne hiperreaktivnosti (BHR) i astme. Cilj rada je bio da se utvrde učestalost BHR, korelacija između IOS i spirometrije, senzitivnost i specifičnost IOS u dijagnozi BHR kod bolesnika sa perzistentnim alergijskim rinitisom. Metode. Od 81 ispitanika sa alergijskim rinitisom uzeta je anamneza, urađeno je alergološko testiranje, merenja funkcije pluća pomoću spirometrije i IOS pre i posle nespecifičnog bronhoprovokativnog testa (BPT) sa histaminom preko Aerosol provokacionog sistema. Merene su promene parametara IOS do pada FEV1 za 20% koje su upoređivane sa promenama spirometrijskih parametara. Nakon BPT ispitanici su bili podeljeni u grupu sa BHR (grupa 1) i bez BHR (grupa 2). Rezultati. Prosečno životno doba ispitanika iznosilo je 25,7 ± 5,7 godina, a 50,5% su bili muškaraci. Od ukupnog broja ispitanika sa alergijskim rinitisom 56 (58,9%) su imali pozitivan BPT. Posle bronhoprovokacije u grupi 1 prosečno povećanje za Rrs5 bilo je 88,15%, za Fres 111,98%, za AX 819,69%. Visok stepen korelacije dokazan je između IOS i spirometrije u grupi 2, dok je u grupi 1 utvrđena slaba korelacija između vrednosti parametara ova dva metoda. Dokazana je visoka senzitivnost i niska specifičnost za vrednosti Rrs5 i Fres u odnosu na FEV1 u dijagnostikovanju BHR. Zaključak. Dokazana je visoka prevalencija BHR u grupi pacijenata sa perzistentnim alergijskim rinitisom, loša korelacija u odnosu na spirometrijska merenja u grupi sa BHR i visoka osetljivost i niska specifičnost IOS u detekciji ranih promena u disajnim putevima.