Bolesti spektra optičkog neuromijelitisa kod bolesnice sa sistemskim eritemskim lupusom – naše iskustvo - Bozic, Ksenija Svetozar; Komatina, Nenad; Petronijević, Milan; Knežević, Bojana; Kostić, Dejan; Stefanović, Dušan (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Bolesti iz spektra optičkog neuromijelitisa (BSON) su retka imunski - posredovana demijelinizaciona oboljenja centralnog nervnog sistema. Kako se veoma retko javljaju kod bolesnika sa sistemskim eritemskim lupusom, predstavljaju veliki dijagnostički i terapijski izazov. Prikaz bolesnika. Bolesnica, stara 38-godina, sa sistemskim eritemskim lupusom i novonastalom flakcidnom paraparezom, inkontinencijom urinarnog i analnog sfinktera, prolongiranom mučninom i povraćanjem, primljena je u našu kliniku. Na osnovu kliničke prezentacije, nalaza nuklearne magnetne rezonance i pozitivnih antitela prema akvaporinu 4 (AQP4) dijagnostikovana je BSON udružena sa sistemskim eritemskim lupusom. Terapija pulsnim dozama ciklofosfamida i glikokortikoida je bila efikasna. Zaključak. Kod bolesnika sa sistemskim eritemskim lupusom i simptomima longitudinalnog ekstenzivnog tranverzalnog mijelitisa i/ili optičkog neuritisa i sindroma area postrema, neophodno je odrediti AQP4 antitela radi postavljanja dijagnoze BSON. Tačna dijagnoza, pravovremena i dugotrajna primena imunosupresivne terapije je od presudnog značaja za povoljan ishod udruženosti ove dve bolesti.