Ekstremno tortuozne koronarne arterije – kada optička koherentna tomografija i frakciona rezerva protoka ne pomažu mnogo - Miloradovic, Vladimir; Nikolic, Dusan; Sreckovic, Miodrag; Djokic Nikolic, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Ekstremni tortuozitet koronarne arterije može izazvati promene u protoku krvi i samim tim dovesti do pada koronarnog pritiska distalno od tortuoznog segmenta što bi moglo da se manifestuje ishemijom. Samim tim, otkrivanje uzroka ishemije, odgovornog za njen nastanak, šta je fiksna stenoza ili sam tortuozitet, kako neinvazivnim tako i invazivnim metodama, predstavlja pravi izazov. Prikaz bolesnika. Prikazan je bolesnik sa stabilnom anginom pektoris [Canadian Cardiovascular Society (CCS II)], pozitivnim stres testom i ekstremno tortuoznim koronarnim arterijama, međutim, bez hemodinamski značajnih stenoza. Usled suspektne linearne lezije između dve krivine na proksimalnom segmentu desne koronarne arterije urađena je optička koherentna tomografija (OCT) minimum lumen area (MLA) -13,19 mm2) i fractional flow reserve (FFR) (0,94) pomenute arterije. Opredelili smo se za konzervativno lečenje stabilne angine pektoris. Zaključak. Kod udružene ateroskleroze i tortuoziteta koronarne arterije, za ispitivanje uzroka ishemije mogu se koristiti neke od invazivnih metoda, kao što su OCT i FFR.