Prevalenca koronarnih anomalija kod odraslih: ispitivanje kompjuterizovanom tomografskom koronarnom angiografijom - Ilić, Dragana S; Stojanov, Dragan; Koraćević, Goran; Petrović, Sladjana; Radovanović, Zoran; Arsić, Stojanka (Vojnosanitetski pregled, 2018)
Uvod/Cilj. Anomalije koronarnih arterija su redak, ali važan uzrok bola u grudnom košu tako da, u nekim slučajevima, hemodinamski značajne abnormalnosti mogu da izazovu iznenadnu srčanu smrt. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi prevalencija anomalija koronarnih arterija u našoj populaciji. Metode. Istraživanje je uključilo 1 562 bolesnika (810 muškaraca, 752 žene, prosečne starosti 64,3 ± 12,0 godina, raspon 32–80 godine) koji su pregledani na 64-slajsnoj kompjuterizovanoj tomografiji (MSCT). Pregled na ovom apartu omogućuje detaljnu vizualizaciju koronarnih arterija i srčane anatomije. MSCT pregledi su obavljeni na bolesnicima zbog sumnje na postojanje koronarne bolesti (atipični bol u grudima, angina pektoris ili više faktora rizika od kardiovaskularnih bolesti), kao i moguće progresije bolesti koronarnih arterija. Rezultati. Od januara 2010. do decembra 2014. godine pregledano je ukupno 1 562 bolesnika za procenu starenja koronarnih arterija. Incidenca srčanih anomalija je bila zastupljena kod 45 bolesnika (2,88%). Koronarna anomalija koja je bila najzastupljenija u našoj studiji je bilo odsustvo glavnog stabla leve koronarne arterije sa odvojenim ishodištima leve descedentne arterije (LAD) i leve cirkumfleksne arterije (LCX) iz levog koronarnog sinusa (LCS). Pronađena je kod 12 bolesnika (učestalost od 0,77%, odnosno 26,7% svih srčanih anomalija). U našoj studiji anomalije ishodišta koronarnih arterija van normalnog koronarnog sinusa manifestovale su se kao anomalno ishodište desne koronarne arterije (RCA) iz levog koronarnog sinusa kod 5 (0,32%) bolesnika i leve koronarne arterije iz nekoronarnog sinusa kod dva (0,13%) bolesnika. Zaključak. Poznavanje anomalija koronarnih arterija i njihova vizualizacija na višerednoj kompjuterizovanoj tomografiji od velike je važnosti za dalje planiranje mogućeg terapijskog tretmana. Koronarne anomalije koje se smatraju beznačajnim neće zahtevati dalji terapijski tretman. Ali, otkrivanje hemodinamski značajnih koronarnih anomalija sigurno će spasiti mnoge živote.