Senzorski sistem za objektivnu motornu procenu na osnovu tapping-a prstima i stopalom - Djurić-Jovičić, Milica; Jovičić, Nenad; Radovanovic, Sasa M; Ječmenica Lukić, Milica; Belić, Minja; Popović, Mirjana; Kostić, Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Tapping tj. tapkanje prstiju šake i stopala se uobičajeno koristi u neurološkim ispitivanjima kao test motorike. Prikazan je novi sistem koji sadrži inercijalne senzore i senzore sile, kao i odgovarajući softver za kvantitativnu procenu dijagnostičkog motornog testa na osnovu tapping-a prstima i stopalima. Uz pomoć ovog sistema moguća je objektivna evaluacija motornog obrasca bolesnika, a samim tim i lakše postavljanje određenih dijagnoza i praćenje progresa bolesti ili terapije. Metode. Minijaturni inercijalni senzori su bili postavljeni na vrhove prstiju u cilju kvantifikovanja pokreta prstiju. Senzor sile postavljen je na jagodicu jednog prsta i merio je silu primenjenu u toku tapping-a – tapkanja kažiprsta o palac. Za ocenu tapping-a stopalom, inercijalni senzor je postavljen na gornji deo stopala ispitanika koje je bilo postavljeno na platformu za merenje sile. Pomoću ovog sistema mogu se posmatrati brojni parametri poput broja i trajanja svakog pokreta, ritma i promena ritma, brzine otvaranja i brzine zatvaranja prstiju, primenjene sile, promene ugla između prstiju, i na osnovu ovih parametara može se vršiti detaljna analiza motornog stanja bolesnika. Sistem je testiran na 13 bolesnika sa Parkinsonovom bolešću i 14 zdravih ispitanika. Rezultati. Sistem je omogućio jednostavno merenje navedenih parametara i grafički prikaz kvantitativnih razlika u ovim parametrima između zdravih ispitanika i bolesnika sa neurološkim oboljenjem. Zaključak. Novi sistem za tapping prstima i stopalima je kompaktan, jednostavan za upotrebu i efikasan za prikupljanje podataka o bolesniku. Izmereni parametri mogu se koristi za poređenje bolesnika sa zdravim ispitanicima, ili sa drugim grupama bolesnika, ali i za praćenje progresa bolesti ili efekata terapije. Dobijeni podaci mogu se koristiti zajedno sa rezultatima drugih kliničkih testova, dajući tako mogućnost za bolji uvid u dijagnozu.