Uloga ultrazvuka u dijagnostici bolnog sindroma donjeg ekstremiteta - Giokits Kakavouli, Giasna; Živanović, Sandra (Vojnosanitetski pregled, 2018)
Uvod. Degenerativna οboljenja muskuloskeletnog sistema su najčešća oboljenja kod ljudi starijih od 65 godina, posebno oboljenja međupršljenskog diska u lumbalnom regionu. Međutim, uobičajeni regionalni bolni sindromi obično nastaju kao posledica nedefinisanih mehaničkih, muskuloskeletnih ili mekotkivnih poremećaja. U cilju brzog i preciznog definisanja bolesti primena vizuelizacionih metoda postala je neophodna u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Prikaz bolesnika. Muškarac star 79 godina, belac, prijavio se na ultrazvučni pregled donjeg ekstremiteta usled nesnosnog, oštrog bola koji se širio duž dorzo-medijalne strane desne Ahilove tetive i medijalne ivice desnog stopala. U skladu sa magnetnom rezonanacom lumbalne kičme, rendgenom kolena i stopala kao i rezultatima elektrodijagnostičkih ispitivanja, postavljena je dijagnoza plantarnog fasciitisa kao i dijagnoza degenerativnog oboljenja međupršljenskog diska sa posledičnim radikularnim, neurogenim bolom i radijacijom u desni donji ekstremitet. Međutim, ultrazvučni pregled poplitealne jame ukazao je na prisustvo uvećane i dilatirane poplitealne ciste, koja je uzrokovala pritisak na poplitealni neurovaskularni splet uzrokujući navedene simptome. Zaključak. Upotreba ultrazvuka kod bolesnika sa simptomima periferne neuropatije može biti esencijalna za utvrđivanje uzroka neuropatije i postavljanje konačne dijagnoze.