Preoperativno pogrešno dijagnostikovan gastrointestinalni stromalni tumor hirurški „preveden” u duplikacionu cistu želuca - Lazović, Ranko; Smolović, Brigita; Vučković, Ljiljana; Radunović, Miodrag (Vojnosanitetski pregled, 2018)
Uvod. Gastrointestinalne duplikature su retke kongenitalne anomalije naročito u odrasloj populaciji koje mogu nastati duž čitavog gastrointestinalnog trakta. Najređe su želudačne duplikature koje čine 2–8% svih gastrointestinalnih duplikatura. Neobične embrionalne malformacije mogu se naći i u odrasloj populaciji i zbog toga bi uvek trebalo da budu razmotrene u diferencijalnoj dijagnozi torako-abdominalnih tumoroznih promena. Nejasni nalazi dobijeni tokom preoperativne dijagnostike su razlog prezentacije ovog slučaja. Prikaz bolesnika. Prikazali smo pacijentkinju, staru 33 godine sa tumoroznom promenom u zidu želuca koja je prema endoskopsko-ultrazvučnim karakteristikama izgledala kao gastrointestinalni stromalni tumor. Intraoperativno je ustanovljeno da je promena u stvari cistična formacija sa želatinoznim sadržajem, a histološkim pregledom je potvrđena dijagnoza želudačne duplikacione ciste. Zaključak. Preoperativna dijagnoza želudačnih duplikacionih cista je uvek izazov za kliničare. Morfološki izgled ovih duplikatura je različit. To je razlog da se ove anomalije imaging metodama, čak i onim najsuperiornijim, pogrešno dijagnostikuju tako da se time hirurgija premešta u sastavni deo dijagnostičkog algoritma.