Progutani magneti kao redak uzrok ileusa kod odraslih - Doklestić, Krstina; Lončar, Zlatibor; Jovanović, Bojan; Veličković, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Progutano magnetno strano telo je bezazleno ukoliko je pojedinačno. Kod gutanja većeg broja pojedinačnih magneta u vremenskim razmacima oni se mogu međusobno snažno privući kroz zid creva i izazvati ozbiljna oštećenja. Prikaz bolesnika. Prikazali smo slučaj 21-godišnjeg muškarca koji je, nakon što je progutao dva mala magneta, razvio kliničke i radiografske znake akutne crevne okluzije i intestinalne fistule. Uzrok ileusa detektovan je tek tokom laparotomije. Pri laparotomiji jedan magnet pronađen je u vijuzi proksimalnog jejunuma, a drugi u distalnom ileumu. Bili su snažno međusobno privučeni, sa uvrtanjem preostalih vijuga tankog creva oko formirane tačke rotacije, uzrokujući kompletnu crevnu opstrukciju sa strangulacijom tankog creva i jejuno-ilealnom fistulom. Crevne vijuge su oslobođene i mesta perforacije su zbrinuta primarnom suturom creva. Oporavak je protekao bez komplikacija. Bolesnik je otpušten iz bolnice petog postoperativnog dana. Zaključak. Ukoliko je pacijent progutao više pojedinačnih magneta i razviju se znaci akutne intestinalne okluzije, potrebna je brza hirurška intervencija da bi se sprečile ozbiljne komplikacije.