Hidroksiurea i nemelanomski karcinomi kože: prikaz tri bolesnika i pregled litrature - Roš, Tatjana; Gajić, Branislava; Gajinov, Zorica; Ivkov Simić, Milana; Stojanović, Slobodan; Golušin, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Hidroksiurea je citostatik koji se često koristi u terapiji mijeloproliferativnih oboljenja, anemije srpastih ćelija i težih oblika psorijaze. Neželjena dejstva na koži manifestuju se u oko trećine bolesnika lečenih hidroksiureom, među kojima je najozbiljnije neželjeno dejstvo sklonost pojavi nemelanomskih karcinoma kože. Prikaz bolesnika. U radu su prikazana tri bolesnika lečena hidroksiureom kod kojih je došlo do razvoja brojnih maligniteta kože u predelu glave, vrata i dorzuma šaka, redosledom prema nivou ukupne prisutne skvamozne displazije. Zaključak. Kumulativna doza hidroksiuree utiče na nastanak karcinoma kože u sadejstvu sa drugima faktorima rizika koji određuju kumulativnu izloženost ultraljubičastom zračenju (životno doba, fototip kože, obrazac izlaganja suncu), ali precizniji uticaj svakog od navedenih, kao i uticaj mogućih drugih kofaktora tek treba razjasniti. Ističemo važnost adekvatne prevencije i terapije karcinoma kože kod bolesnika lečenih hidroksiureom.