Bisfosfonatima uzrokovana osteonekroza gornje vilice - Kiralj, Aleksandar I; Lončarević, Slobodan A; Mijatov, Ivana R (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Bisfosfonati spadaju u grupu lekova koja ima značajno mesto u lečenju nekih bolesti kostiju. Bisfosfonatima uzrokovana osteonekroza vilica (BRONJ) je retka komplikacija intravenske bisfosfonatne terapije. Mehanizam kojim bisfosfonati uzrokuju osteonekrozu još uvek nije u potpunosti razjašnjen. BRONJ je definisan od strane Američkog udruženja maksilofacijalnih i oralnih hirurga (AAOMC) i klasifikovan u četiri stadijuma (0-3). Tretman zavisi od stadijuma bolesti i podrazumeva konzervativni tretman (u stadijumima 0 i 1), hirurški debridman (u stadijumu 2) i sekvestrektomiju (u stadijumu 3). Prikaz bolesnika. U radu je prikazana bolesnica kojoj je operisan karcinom dojke, u fazi 3 BRONJ-a gornje vilice nakon terapije zolendroičnom kiselinom zbog difuznih metastaza na kičmenim pršljenovima. Pre početka terapije bisfosfonatima bolesnica je bila podvrgnuta stomatološkom tretmanu. Osteonekroza gornje vilice počela je godinu i po dana nakon početka terapije bisfosfonatima, a nakon ekstrakcije zuba 24. Bolesnica je na početku bila lečena od strane oralnog hirurga prema protokolu AAOMS. Zbog dalje progresije bolesti bolesnica je upućena maksilofacijalnom hirurgu. Nakon sprovedene dijagnostike kompjuterizovanom tomografijom, isplanirana je resekcija gornje vilice. Zaključak. BRONJ je stanje sa specifičnom kliničkom slikom, koje može imati ozbiljne posledice za bolesnike zbog čega se mora istaći značaj screening-a. Lekari različitih specijalnosti (onkolog, stomatolog, oralni i maksilofacijalni hirurg) moraju sarađivati i kontrolisati bolesnike koji su na terapiji bisfosfonatima, kako pre, tako tokom i nakon terapije, u cilju sprečavanja, blagovremenog prepoznavanja i pravilnog lečenja ove komplikacije.