Identifikacija vrsta gljivica iz roda Candida u usnoj duplji bolesnika sa malignim oboljenjem - Glažar, Irena; Prpić, Jelena; Muhvić Urek, Miranda; Pezelj-Ribarić, Sonja (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Oralna kandidijaza čest je uzročnik nela-godnosti kod bolesnika na terapiji zbog malignih bolesti, a može biti i potencijalni izvor sistemskih infekcija. Bolest se može manifestovati kroz različite kliničke slike, koje mogu poprimiti akutni ili hroničan tok. Cilj ovog rada bio je da se identifikuju Candida iz usne duplje bolesnika sa malignim bolestima. Metode. U istraživanje je bilo uključeno 30 bolesnika hospitalizovanih zbog maligne bolesti. Svi ispitanici imali su promene na oralnoj sluzokoži, sa pseudomembranama i upalom, odnosno s kliničkim izgledom oralne kandidijaze. Kontrolnu grupu ispitanika sačinjavalo je 30 nehospitalizovanih bolesnika koji su imali kliničku sliku kandidijaze. Kod svih ispitanika sprovedena je mikrobiološka obrada brisa oralne sluzokože sa jezika, koja je potvrdila dijagnozu oralne kandidijaze. U svrhu identifikacije korišćena su tri testa: test klijanja, test rasta kvasaca na kukuruznom agaru i biohemijska identifikacija pomoću komercijalnog testa ID 32 C (bio-Merieux, Marcy-l´Etoile, France). Rezultati. Od ukupno 30 izolata sakupljenih od 30 hospitalizovanih bolesnika, kod 90% radilo se o vrsti Candida albicans, 7% identifikovano je kao Candida kefyr, a 3% kao Candida famata. U uzorcima sakupljenim od 30 nehospitalizovanih osoba, u 90% bila je izolovana Candida albicans, u 7% Candida kefyr, a u 3% Candida glabrata. Zaključak. Na osnovu ovog istraživanja potvrđeno je da je oralna kandidijaza kod bolesnika na radioterapiji i/ili hemoterapiji zbog maligne bolesti najčešće uzrokovana gljivicom Candida albicans. Može se očekivati da će Candida albicans i dalje biti najznačajniji uzročnik oralne kandidijaze, iako su mogući i drugi uzročnici infekcije.