Kvalitet života i zdravstveno stanje bolesnika sa funkcionalnom dispepsijom - Bjelović, Miloš; Zarić, Nemanja; Babič, Tamara; Dragičević, Igor; Ćorac, Aleksandar; Trajković, Goran (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Rezultati nedavno sprovedenih populacionih studija ukazuju na to da je kod bolesnika sa funkcionalnom dispepsijom prisutno značajno sniženje kvaliteta života u odnosu na opštu populaciju. Cilj ovog istraživanja bio je procena uticaja funkcionalne dispepsije na kvalitet života kod bolesnika lečenih u ustanovama primarne zdravstvene zaštite u Srbiji. Metode. U studiju je bilo uključeno ukupno 1 448 bolesnika sa funkcionalnom dispepsijom. Dijagnoza funkcionalne dispepsije postavljena je primenom ROME III kriterijuma od strane lekara opšte prakse ili gastroenterologa. Za prikupljane podataka korišćena je srpska verzija opšteg uputnika za procenu kvaliteta života povezanog sa zdravljem Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz SAD. U statističkoj obradi podataka primenjena je deskriptivna statistika sa izračunavanjem standardne devijacije, učestalosti i procenata kao i multipli logistički regresioni model. Rezultati. Od ukupnog broja bolesnika uključenih u studiju 41,8% je ocenilo svoje zdravstveno stanje kao ozbiljno narušeno ili loše. Srednja vrednost trajanja narušenog zdravstvenog stanja u poslednjih 30 dana iznosila je 11,8 dana, narušenog fizičkog zdravlja 7,2 dana, narušenog psihičkog zdravlja 6,3 dana i nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti 5,1 dan. Takođe, 29.7% bolesnika imalo je narušeno zdravstveno stanje ≥ 14 dana u toku prethodnog meseca. Čak 15.2% imalo je narušeno fizičko zdravlje ≥ 14 dana, 12.8% je imalo narušeno mentalno zdravlje ≥ 14 dana i 10.7% ograničenje u aktivnostima ≥ 14 dana u toku prethodnih 30 dana. Zaključak. Funkcionalna dispepsija značajno pogoršava kvalitet života ispitivanih bolesnika. Od ukupnog broja ispitanika uključenih u studiju 41,8% je ocenilo svoje zdravstveno stanje kao ozbiljno narušeno ili loše. Funkcionalna dispepsija negativno utiče na sve aspekte normalnog funkcionisanja. Prepoznavanje funkcionalne dispepsije je verovatno najvažniji korak ka odgovarajućem lečenju i sniženju njenog štetnog uticaja na kvalitet života.