Depresivni, anksiozni i somatizacioni simptomi i kvalitet života u poremećajima povezanim sa stresom - Čolović, Olga; Lečić-Toševski, Dušica; Mandić-Maravić, Vanja; Tošković, Oliver (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Skorašnje studije pokazale su značajnu povezanost posttraumatskog stresnog poremećaja i smanjenja kvaliteta života. Istraživanja o korelaciji drugih poremećaja povezanih sa stresom i kvaliteta života izuzetno su retka. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi koji simptomi u okviru poremećaja povezanih sa stresom (depresivni, anksiozni i somatizacioni) najviše utiču na smanjenje kvaliteta života. Metode. Studijska grupa sastojala se od 80 ispitanika koji su razvili neki od poremećaja povezanih sa stresom. Dijagnoza je postavljena na osnovu kriterijuma Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB-10). Primenjeni su sledeći instrumenti: Mančesterska kratka skala za procenu kvaliteta života (Manchester Short Assessment Quality of Life Scale – MANSA) i revidirana lista simptoma (Symptom Check List-90 Revised – SCL-90-R) Rezultati. Prisustvo sve tri grupe simptoma (depresivni, anksiozni i somatizacioni) bilo je u negativnoj korelaciji sa kvalitetom života, doprinoseći varijaciji kvaliteta života sa 40%. Depresivni simptomi imali su najveći uticaj na smanjenje kvaliteta života. Zaključak. Depresivni simptomi kao deo poremećaja povezanih sa stresom najviše utiču na smanjenje kvaliteta života. Ciljane terapijske intervencije usmerene na depresivne simptome mogle bi imati značajan uticaj na poboljšanje kvaliteta života kod osoba koje su razvile neki od poremećaja povezanih sa stresom.