Aktivnost antioksidativnih enzima eritrocita kod obolelih od hroničnog hepatitisa C, lečenih pegilovanim interferonom alfa-2a i ribavirinom - Popović Dragonjić, Lidija Dragoljub; Jovanović, Maja Vlastimir; Cvetković, Tatjana Petar; Vrbić, Miodrag Živojin; Kocić, Biljana Novica; Đorđević Spasić, Marina Milisav; Ranković, Aleksandar Žarko (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Oksidativni stres i narušena antioksidantna ravnoteža su važni pokretači nastanka i progresije hepatitis C virusne infekcije. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje aktivnosti antioksidativnih enzima, superoksid dizmutaze (SOD), glutation peroksidaze (GPx) i katalaze (CAT), pre i posle terapije pegilovanim interferonom alfa-2a i ribavirinom i evaluacija njihovog kliničkog značaja kao potencijalnih dijagnostičkih markera stabilnog virusološkog odgovora (SVR). Metode. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 53 bolesnika sa hroničnim hepatitisom C (HHC) i 56 zdravih ispitanika. Aktivnost SOD, GPx, CAT, aspartat aminotransferaze (AST) i alanin aminotransferaze (ALT) određivane su kod bolesnika pre i posle terapije. Rezultati. Preterapijske aktivnosti SOD, GPx i CAT bile su statistički značajno niže kod bolesnika sa HHC u poređenju sa zdravim ispitanicima (p < 0,001), a posle terapije bile su statistički značajno više (p < 0,001). Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između aktivnosti SOD, GPx, CAT, pre i posle terapije (p < 0,001) i sa aktivnošću aminotransferaza posle terapije (p < 0,001). Posle terapije, jedino je aktivnost GPx statistički značajno negativno korelirala sa aktivnošću aminotransferaza (p < 0,001). Kriva operativnih karakteristika primaoca za SOD, GPx i CAT prikazala je sledeće vrednosti: površinu ispod krive redom od 0,975; 0,988; 0,817; senzitivnost redom 93,5%, 71,7%, 100% i specifičnost 100% za sva tri enzima. Četrdeset šestoro bolesnika sa postignutim SVR imali su značajno povećanje aktivnosti SOD, GPx i CAT (p < 0.001 za sva tri enzima) za razliku od sedam bolesnika bez postignutog SVR (p = 0.31, p = 0.717, p = 0.85 redom). Zaključak. Oksidativni stres je inicijator nastanka i progresije HHC. Kombinovanom antivirusnom terapijom postiže se uspostavljanje antioksidantne ravnoteže. Enzimi GPx, SOD i CAT mogu biti dijagnostički markeri ishoda terapije, kod bolesnika sa HHC.