Intratendinozna ganglijska cista tetive kratkog peronealnog mišića i njena rekonstrukcija sa semitendinoznim graftom - Frangež, Igor; Nizič-Kos, Tea; Cimerman, Matej (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Ganglijska cista je čest benigni tumor, uglavnom pronađen u zglobovima, nasuprot našem primeru, gde ganglijska cista poreklom iz tetive, po svim klasifikacijama predstavlja najređi izvor. Ganglijska cista se ispoljava različitim simptomima i nudi širok raspon mogućih diferencijalnih dijagnoza. Fizikalni pregled je od ključne važnosti za stvaranje tačne dijagnoze, ali magnetna rezonanca (MR) može pomoći u identifikaciji ganglijskih cisti. Lečenje je uglavnom konzervativno, ali u slučajevima kada ganglijska cista uzrukuje bolove i smanjuje funkciju i onemogućuje sposobnost pacijenta za normalan život, potrebna je operacija. Prikaz bolesnka. Žena stara 38 godina sa upornim bolovima u skočnom zglobu, sa edemom u obrnutoj everziji stopala, obavila je pregled kod specijaliste traumatologa, koji je indikovao dalju dijagnostiku. Snimak magnetne rezonance (MR) pokazao je da se radilo o tendosinovitisu peronealne tetive i rupturi gornjeg peronealnog retinakuluma sa intratendinoznom ganglijskom cistom u tetivi musculus peroneus brevis-a. Pacijentkinja je hirurški lečena, napravljena je adhezioliza, resekcija tetive musculus peroneus brevis-a u kojoj je bila ganglijska cista. Posle toga, rekonstruisana je resecirana tetiva sa semitendinoznim graftom i sidro šavovima. Histološki je potvrđena dijagnoza intratendinozne ganglijske ciste. Postoperativno, noga je bila imobilizirana u gipsu, sa 5 stadijuma everzije i neutralnim položajem, a posle toga bila je podvrgnuta krioterapiji i kasnije fizioterapiji. Zaključak. Hirurški zahvat je odlučujući za simptomatske pacijente sa intratendinoznom ganglijskom cistom, sa znakovima nestabilnosti peronealne tetive i hroničnom luksacijom.