Sekundarna osteoartroza kuka lečena ugradnjom totalne bescementne endoproteze sa Fitmore® stemom – prikaz bolesnika - Golubović, Ivan; Baščarević, Zoran; Stojiljković, Predrag; Radovanović, Zoran; Golubović, Ivana; Radojković, Milan; Djordjević, Dušan; Mitić, Aleksandar; Milijić, Svetlana; Golubović, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Razvojni poremećaj kuka sa subluksacijom predstavlja nedovoljnu pokrivenost glave butne kosti koja se nalazi u displastičnom acetabulumu. Nepokrivenost glave butne kosti acetabulumom može biti jedva primetna do nepokrivensti jedne polovine glave. Postoji povećanje kolodijafizarnog ugla i ugla anteverzije, Wiberov ugao je manji od 15 stepeni, Shenton-Menardov luk je prekinut. Vrlo rano dolazi do degenerativnih promena u zglobu kuka što je praćeno bolovima, ograničenjem pokreta u kuku i skraćenjem noge. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana bolesnica stara 53 godine, koja je kao dete lečena neoperativno zbog razvojnog poremećaja kuka. Nakon trudnoće i porođaja javili su se bolovi u desnom zglobu kuka. Urađen je klinički i radiološki pregled pri čemu je dijagnostikovana subluksacija desnog zgloba kuka sa znacima degenerativne osteoartroze. Lečenje je započeto neoperativno, medikamentoznom terapijom i balneo-fizikalnim procedurama. Nakon konzervativnog lečenja zbog stalnih bolova i ograničenja pokreta u kuku, odlučeno je da se lečenje nastavi ugradnjom endoproteze zgloba kuka. U preoperativnoj pripremi urađen je antero-posteriorni rendgenski snimak kuka sa gornjom trećinom butne kosti, koji omogućava precizno planiranje ugradnje komponenti endoproteze. Ugrađena je bescementna endoproteza zgloba kuka sa Fitmore® stemom. Rani postoperativni tok protekao je uredno. Dobijen je dobar klinički rezultat lečenja. Nakon sprovedene rahabilitacije bolesnica se vratila svojim radnim i životnim aktivnostima. Zaključak. Primena bescementne endoproteze zgloba kuka sa Fitmore stemom u lečenju sekundarne osteoartroze kuka, predstavlja dobar izbor u lečenju mlađih bolesnika sa dobrim kvalitetom koštanog tkiva. Buduća klinička i radiološka praćenja primene ove vrste stema uz komparativne studije, su neophodna da bi se pokazale njegove prednosti u odnosu na klasični bescementni dugi stem.