Produkcija karbapenemaza kod bolničkih multirezistentnih sojeva Klebsiella pneumoniae i Escherichia coli u Srbiji - Trudić, Anika Djordje; Jelesić, Zora; Mihajlović-Ukropina, Mira; Medić, Deana; Zivlak, Branka; Gusman, Vera; Djilas, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Rezistencija na karbapeneme među medicinski značajnim enterobakterijama kao što su Klebsiella pneumoniae i Escherichia coli u porastu je širom sveta. Zabrinjavajuća je činjenica da su terapijske mogućnosti kod infekcija uzrokovanih multirezistentnim sojevima ograničene ili ih nema. Do sada nije rađena sveobuhvatnija studija o produkciji karbapenemaza kod enterobakterija u Srbiji. Cilj istraživanja bio je utvrđivanje produkcije karbapenemaza kod bolničkih multirezistentnih sojeva K. pneumoniae i E. coli u Srbiji. Metode. Izolati K. pneumoniae i E. coli rezistentni na najmanje jedan karbapenem (imipenem, meropenem, ertapenem) prikupljani su od novembra 2013. do maja 2014. Bakterijski sojevi izolovani su iz klinički značajnih uzoraka od bolesnika lečenih u 14 bolnica u Srbiji. Rezistencija na karbapeneme potvrđena je fenotipskim testom i reakcijom lančane polimerizacije u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za registrovanje i praćenje rezistencije bakterijskih sojeva na antimikrobna sredstva u Novom Sadu. Rezultati. Od ukupno 129 prikupljenih sojeva, bio je 121 (93,8%) izolat K. pneumoniae i 8 (6,2%) izolata E. coli. Iz urina je izolovano 70 (54,3%) sojeva, iz krvi 26 (20,2%), iz sekreta rana 19 (14,7%) i 14 (10,9%) iz sekreta donjeg respiratornog trakta. Geni koji kodiraju karbapenemaze su nađeni kod 58 (45%) izolata. Gen bla New Delhi metallo-beta-lactamases (blaNDM), dokazan je kod 33 (27,3%) izolata K. pneumoniae, bla oxacillinases-48 (blaOXA-48) kod 10 (8,3%), bla K. pneumonia carbapenemase (blaKPC) kod 1 (0,8%), a kod 7 (5,4%) izolata su istovremeno nađeni geni blaOXA-48 i blaNDM. Kod 7 izolata E. coli su detektovani blaNDM geni. Zaključak. Najčešći tip karbapenemaza u Srbiji kod multirezistentnih izolata K. pneumoniae i E. coli je NDM. Istovremena produkcija OXA-48 i NDM detektovana je kod izolata K. pneumoniae. Prema našem saznanju, prvi put je nađena produkcija KPC u Srbiji.