Farmakološka karakterizacija dekokta herbe Cirsium ligulare Boiss. (Asteraceae) - Dobrić, Silva; Petrović, Silvana; Kukić-Marković, Jelena; Samardžić, Stevan; Milutinović, Violeta (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Biljke roda Cirsium su hemijski i farmakološki nedovoljno ispitane. Tradicionalno se dekokti ili infuzi ovih biljaka koriste kao tonici, naročito kod zapaljenjskih procesa, kao i kod bolesti jetre i želuca. Vrsta Cirsium ligulare (C. ligulare) Boiss. do sada nije farmakološki ispitivana. Stoga je cilj ovog istraživanja bio da se proceni antioksidantna, antiinflamatorna i gastroprotektivna aktivnost vodenog ekstrakta herbe C. ligulare izrađenog kao 5% i 10% dekokt. Metode. Ispitivanje antioksidantne aktivnosti vršeno je testom neutralizacije 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radikala. Ispitivanje antiinflamatornog (model sistemskog inflamatornog odgovora indukovan endotoksinom bakterije Escherichia coli i karageninom-indukovani edem šape pacova kao model lokalne inflamcije), kao i gastroprotektivnog efekta (model ulkusa indukovanog apsolutim etanolom), sprovedeno je na odraslim ženkama pacova Wistar soja, kojima su per os dati vodeni ekstrakti herbe C. ligulare. Kao referentni lekovi prilikom ispitivanja lokalnog antiinflamatornog i gastroprotektivnog delovanja, primenjeni su indometacin i ranitidin, redom. Rezultati. Rezultati pokazuju da su ispitivani vodeni ekstrakti herbe C. ligulare ispoljili jaku antioksidantnu aktivnost, smanjili gubitak telesne mase indukovan endotoksinom, značajno redukovali karageninom indukovani edem šape pacova i spečili ulcerogeni efekat apsolutnog etanola. Antiinflamatorna i gastroprotektivna aktivnost ispitivanih ekstrakata bila je uporediva sa aktivnošću referentnih lekova. Zaključak. Dobijeni rezultati u značajnoj meri opravdavaju tradicionalnu primenu dekokta herbe C. ligulare, a planiraju se i dodatna hemijska i farmakološka ispitivanja ove droge.