Pneumokokni meningitis udružen sa glomerulonefritisom - Vuletić, Biljana; Stojković, Andjelka; Igrutinović, Zoran; Stanković, Lidija; Medović, Raša; Dajić, Katerina; Stojković, Tanja; Janković, Marijana; Janković, Sveta S.; Vujić, Ana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Streptococcus pneumoniae je drugi najčešći uzročnik meningitisa kod dece i izaziva značajno ozbiljnije komplikacije od drugih bakterija. Glomerulonefritis je retka posledica infekcije ovom bakterijom. Prikazali smo razvoj glomerulonefritisa istovremeno sa meningitisom kod dečaka. Prikaz bolesnika. Makrohematurija, značajna proteinurija, hipertenzija i snižen nivo C3 komponente javili su se uporedo sa znacima infekcije centralnog nervnog sistema kod dečaka u životnom dobu od 5 godina i 3 meseca. Spontana normalizacija parametara bubrežnog oštećenja usledila je nakon uspešnog izlečenja meningitisa. Tok bolesti je snažno ukazivao na razvoj postinfektivnog glomerulonefritisa, iako se manifestovao istovremeno sa meningitisom. Odsustvo latentnog perioda može sugerisati razvoj IgA nefropatije, ali s obzirom na stabilnu bubrežnu funkciju, bez ikakvih abnormalnosti u nalazu urina tokom perioda praćenja bolesnika, mišljenja smo da se u ovom slučaju radilo o postinfektivnom glomerulonefritisu. Zaključak. Predstavljeni slučaj pokazuje jedinstven klinički oblik postinfektivnog glomerulonefritisa. Tačna dijagnoza ovog entiteta trebalo bi da osigura adekvatno lečenje i praćenje obolelih.