Autotransplantacija bubrega zbog defekta gornjeg i srednjeg uretera nakon povrede pri ureteroskopiji - Jovanović, Mirko D.; Marić, Predrag; Bančević, Vladimir; Milošević, Radovan; Nikolić, Ivica; Simić, Dejan; Spasić, Aleksandar; Milović, Novak (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Hirurške komplikacije tokom i nakon ureteroskopskih procedura su retke, uglavnom su prolazne i ne zahtevaju posebne dodatne procedure. Međutim, velike komplikacije i pored male incidence (manje od 1–2%), mogu biti veoma ozbiljne i tu spadaju perforacija i avulzija uretera. Prikaz slučaja. U radu je prikazan bolesnik sa komplikovanom jatrogenom stenozom uretera koja se razvila nakon ureteroskopske procedure razbijanja kamena. Nakon brojnih hospitalizacija, pojave septičnog stanja sa retroperitonealnim apscesom i pokušaja endoskopskog i otvorenog hirurškog rešavanja, uspešno je urađena autotransplantacija bubrega. Zaključak. Ureteroskopske procedure imaju mali broj komplikacija, ali u slučaju avulzije ili perforacije uretera, u cilju očuvanja parnih organa, autotransplantacija bubrega je u prednosti u odnosu na druge metode rekonstrukcije uretera.