Zatvaranje aurikule leve pretkomore Watchman uređajem u prevenciji tromboembolijskih komplikacija kod bolesnika sa atrijalnom fibrilacijom: Prva iskustva u Srbiji - Nedeljković, Milan A.; Beleslin, Branko; Tešić, Milorad; Vujisić Tešić, Bosiljka; Vukčević, Vladan; Stanković, Goran; Stojković, Siniša; Orlić, Dejan; Potpara, Tatjana; Mujović, Nebojša; Marinković, Milan; Petrović, Olga; et al. (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Atrijalna fibrilacija (AF) je glavni uzrok moždanog udara, posebno kod starijih bolesnika preko 75 godina. Preporuke Evropskog udruženja kardiologa preporučuju hroničnu antikoagulantnu terapiju kod bolesnika sa atrijalnom fibrilacijom i CHA2DS2-VASc skorom ≥ 1 [CHA2DS2-VASc skor za procenu rizika od nastanka moždanog udara kod bolesnika sa ne-reumatskom AF koji se sastoji od početnih slova bolesti: C – kongestivna srčana slabost; H – hipertenzija; A2 – starost preko 75 godina; D – dijabetes melitus; raniji moždani udari ili tranzitorni ishemijski atak (TIA) ili tromboembolizam; V – vaskularne bolesti; A – starost 65–74 godine; Sc – pol]. Međutim, značajan broj bolesnika ima visok rizik od krvarenja ili kontraindikacije za hroničnu antikoagulantnu terapiju, i predstavljaju bolesnike kod kojih su neophodni alternativni načini lečenja u prevenciji tromboembolijskih komplikacija. Transkatetersko perkutano zatvaranje aurikule leve pretkomore (LAAC) putem posebnih zatvarača preporučuju se kod bolesnika sa kontraindikacijama za hroničnu antikoagulantnu terapiju. Prikaz slučaja. Predstavljamo naša prva 3 bolesnika sa ne-valvularnom AF i kontraindikacijama za hroničnu antikoagulantnu terapiju kod kojih su uspešno ugrađeni Watchman LAAC zatvarači u Sali za kateterizaciju Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Zaključak. Naši inicijalni rezultati sa Watchman LAAC zatvaračima su obećavajući i ohrabrujući, a predstavljaju pravu alternativu za bolesnike sa ne-valvularnom AF i kontraindikacijom za primenu dugotrajne antikoagulantne terapije, odnosno za one kod kojih postoji visok rizik od krvarenja.