Unicentrična forma Kastlemanove bolesti lokalizovane u stomaku - Milev, Boško; Milev, Borka; Kostić, Zoran; Mirković, Darko; Perišić, Nenad; Tasić, Olga; Elez, Marija; Radunović, Aleksandar; Jovanović, Milan; Marić, Predrag; Daišević, Sanja; Perelević, Rade; et al. (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Kastlemanova bolest je retko oboljenje nepoznate etiologije koje se javlja u dve kliničke forme: unicentrična ili multicentrična. Odlikuje se hiperplazijom limfnih žlezda. U literaturi se opisuju četiri patohistološka oblika: hijalinovaskularni tip, plazmocitni tip, mešoviti tip i skorije prepoznat plazmablastični tip. Promene su najčešće lokalizovane u medijastinumu, dok se abdominalna lokalizacija znatno ređe javlja, što je i bio razlog za ovaj prikaz slučaja. Prikaz bolesnika. Kod muškarca, starog 41 godinu, na magnetnoj rezonantnoj (MR) enterografiji uočena je promena u ileocekalnoj regiji bez prisustva subjektivnih simptoma iz digestivnog trakta kao i bez gubitka telesne mase. Zbog sumnje na stromalni tumor, indikovana je hirurška intervencija. Patohistološki nalaz je pokazao Kastlemanovu lymphadenopathia reactiva mesenterii (plazma-ćelijski tip) u unicentričnoj formi. Od laboratorijskih analiza jedino su bile prisutne anemija i ubrzana sedimentacija eritrocita. Zaključak. Abdominalna lokalizacija unicentrične plazmocitne forme Kastlemanove bolesti javlja se retko, a hirurška metoda lečenja predstavlja zlatni standard što je potvrđeno ovim prikazom.