Oralna rehabilitacija bolesnika sa ankilozom temporomandibularnog zgloba uzrokovanom ankilozirajućim spondilitisom - Brkić, Zlata Ilija; Pijevčević, Nikola Bogosav; Pavlić, Verica; Petronijević, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Ankilozirajući spondilitis (AS)/Behterova bolest je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje. Kod 4–35% bolesnika obolelih od AS zahvaćen je i temporomandibular-ni zglob (TMZ), a njegova zahvaćenost zavisi od težine samog oboljenja i dužine trajanja AS. Iako je AS-uzrokovana TMZ ankiloza veoma retka, mora se obratiti posebna pažnja na njeno rano prepoznavanje kao veoma teškog oboljenja koje uzrokuje velike probleme pri mastikaciji, gutanju, govoru, izgledu i lošoj oralnoj higijeni s pojavom karijesa. Prikaz bolesnika. Muškarac, star 54 godine, potražio je medicinsku pomoć u Odeljenju za bolesti usta i zuba na Stomatološkoj klinici Vojnomedicin-ske Akademije u Beogradu, Srbija, zbog bola u gornjem levom očnjaku uz smanjenu mogućnost otvaranja usta. Terapijski plan se sastojao od konzervativno-endodntskog zbrinjavanja gornjeg levog očnjaka, i ostalih zuba frontalnog, kao i premolarnog područja gornje i donje vilice. Iako je i molarno područje bilo za zbrinjavanje, to je usled napredovanja oboljenja (ankiloze TMZ) bilo nemoguće sprovesti. Zaključak. Stomatološko zbrinjavanje bolesnika sa AS-uzrokovanom ankilozom TMZ smatra se pravim izazovom za rad u svakodnevnoj stomatološkoj praksi. Stoga, trebalo bi naglasiti izuzetnu važnost postavljanja rane dijagnoze oboljenja, kao i multidisciplinarni pristup u lečenju AS bolesnika u cilju unapređenja toka i ishoda samog oboljenja.