Sudskomedicinske karakteristike odbrambenih povreda u slučajevima ubistava - Rančić, Nemanja; Djurović, Gordana; Pilipović, Filip; Savić, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. U toku izvršenja ubistva žrtva se često brani i tada može zadobiti odbrambene povrede, uglavnom lokalizovane na rukama. Cilj rada bio je da se utvrde bitne sudskomedicinske karakteristike odbrambenih povreda, kao i da se ukaže na njihov značaj u sudskomedicinskom rešavanju slučajeva ubistava. Metode. Izvršena je epidemiološka retrospektivna studija svih slučajeva ubistava sa odbrambenim povredama, koja su u trogodišnjem periodu izvršena na teritoriji Beograda. Rezultati. Kod 71 žrtve ubistva registrovane su odbrambene povrede. Većina (67,61%) žrtava ubistava sa odbrambenim povredama bili su muškarci. Oko 25% žrtava bilo je starosti 21 do 30 godina. Najveći broj (60) žrtava nije bio u alkoholisanom stanju. U najvećem broju slučajeva (90,14%) ubistva su bila izvršena isključivo upotrebom mehaničkog oruđa. Odbrambene povrede bile su najčešće kod žrtava sa višestrukim ubilačkim povredama lokalizovanim na prednjoj strani tela. U oko polovini slučajeva (50,7%) odbrambene povreda su dijagnostikovane na obema rukama žrtve, najčešće na nadlanenoj strani šaka i podlaktica. Krvni podlivi bili su najčešća vrsta odbrambenih povreda (36,61% od 71), po učestalosti slede sekotine, oguljotine i ustreline, a najređe su ubodine. Zaključak. Utvrđivanjem odbrambenih povreda i njihovih karakteristika prikupljaju se činjenice koje su u sudskom postupku važne za krivičnopravnu ocenu karaktera izvršenog krivičnog dela ubistva i donošenje odgovarajuće sudske presude.