Prevalencija i mogući prediktori nastanka protetskog stomatitisa kod pacijenata starijih od 60 godina - Čanković, Miloš; Bokor-Bratić, Marija; Marinoski, Jovan; Stojanović, Dunja (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Protetski stomatitis (PS) jedno je od najčešćih oboljenja usne duplje kod starijih osoba sa mobilnim protezama. Uprkos velikoj rasprostranjenosti, etiologija oboljenja nije u potpunosti razjašnjena. Ona je verovatno multifaktorijalna, sa predominacijom lokalnih faktora. Cilj rada bio je da se utvrde prevalencija i faktori rizika koji doprinose nastanku PS kod nosilaca gornjih mobilnih proteza. Metode. Studija je obuhvatila tri grupe ispitanika sa gornjim mobilnim protezama: grupu sa PS, te pozitivnu i negativnu kontrolnu grupu. Brisevi jezika i nepca uzeti su za mikrobiološko ispitivanje. Za sve ispitanike utvrđivani su podaci o starosti proteza, noćnom nošenju proteza, sijalometriji i pH vrednosti pljuvačke. Rezultati. Prevalencija PS iznosila je 26,5%. Utvrđena je statistički značajna razlika između grupe sa PS i kontrolnih grupa u odnosu na noćno nošenje proteza (p = 0,000) i prosečne starosti proteza (p = 0,022). Pozitivan mikološki nalaz u granicama statističke značajnosti (p = 0,053) utvrđen je kod pacijenata sa PS. Nije utvrđena značajna povezanost između protetskog stomatitisa i pola, uzrasta, tipa proteza, sijalometrijskog nalaza, pH vrednosti pljuvačke i bakteriološkog nalaza. Pacijenti koji nose proteze noću imali su 26 puta veću šansu da obole od PS u poređenju sa pacijentima koji ih skidaju preko noći. Zaključak. Ova studija je potvrdila slične karakteristike prevalencije PS između populacije starih osoba Vojvodine i Evrope. Kontinuirano (noćno) nošenje proteze smatra se glavnim direktnim faktorom rizika od nastanka PS, dok se favorizujuća uloga pripisuje starosti proteze i oralnoj kandidijazi.