Farov sindrom i idiopatski hipoparatireoidizam - Marinković, Dejan M; Dragović, Tamara; Kiković, Saša; Kuzmić Janković, Snežana; Đuran, Zorana; Hajduković, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Farov sindrom je retko, sporonapredujuće, neurodegenerativno oboljenje sa tipično obostranim i simetričnim kalcifikacijama bazalnih ganglija, koje se najčešće manifestuje neuropsihijatrijskim tegobama sa progresivnim oštećenjem kognitivnih funkcija. Farov sindrom je sekundarni oblik kalcifikacija mozga uzrokovanih raznim metaboličkim, infektivnim ili degenerativnim oboljenjem. Prikaz bolesnika. Prikazan je sredovečni bolesnik sa Farovim sindromom uzrokovanim idiopatskim hipoparatireoidizmom. Dijagnoza je postavljena na osnovu progresivnih neuropsihijatrijskih tegoba, laboratorijskih pokazatelja hipokalcemije i hipoparatireoidizma, kao i radiološkog nalaza simetričnih, bilateralnih kalcifikacija, pre svega bazalnih ganglija. Stanje bolesnika bitno je popravljeno i stabilizovano nakon samo nekoliko dana parenteralne-intravenske nadoknade kalcijuma, rehidratacije i primene oralnih preparata kalcitriola. Zaključak. Blagovremeno prepoznavanje i lečenje idiopatskog ili jatrogenog hipoparatireoidizma ostavlja mogućnost sprečavanja nastanka, kliničke manifestacije ili bar progresije Farovog sindroma, tj. kalcifikacija bazalnih ganglija.