Lečenje iznenadne senzorineuralne nagluvosti hiperbaričnom oksigenacijom – naša iskustva - Živaljević, Zvonko M; Živić, Ljubica; Mihailović, Nataša; Živković, Miodrag; Vorkapić, Branko; Baletić, Nenad (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Iznenadna senzorineuralna nagluvost manifestuje se gubitkom sluha za više od 30 dB na tri uzastopne frekvencije tokom 72 časa. Nejasne je etiologije i patogeneze, što je dovelo do upotrebe različitih terapijskih sredstava. Protokoli lečenja nisu usaglašeni, što otežava objektivnu kvantifikaciju njihovog učinka. Cilj rada bio je da se prikaže efekat terapije hiperbaričnom oksigenacijom (HBO) kao jedine metode u lečenju iznenadne senzorineuralne nagluvosti. Metode. Ova retrospektivna studija obuhvatila je 20 bolesnika lečenih od iznenadne senzorineuralne nagluvosti primenom hiperbarične oksigenacije u periodu od 2004. do 2014. godine u specijalističkoj lekarskoj ordinaciji za hiperbaričnu i podvodnu medicinu (HBO Medicinski centar u Beogradu). Lečenje je sprovedeno prema protokolu, 2 × dnevno po 60 min na pritisku od 2 bara (2 ATA), ukupno po 30 seansi. Procena dejstva primenjene terapije vršena je posmatranjem promene praga sluha na frekvencijama 500, 1 000, 2 000 i 4 000 Hz posle sprovedene kompletne terapije. Rezultati. Posle sprovedenog lečenja prema protokolu, potpuni oporavak sluha (postignuto potpuno poboljšanje oštećenja sluha, odnosno konačni prag sluha iznad 25 dB) zabeležen je kod 11 (55%) bolesnika. Delimičan oporavak (poboljšanje sluha do 15 dB, odnosno konačni prag sluha ispod 45 dB) zabeležen je kod 4 (20%) bolesnika. Kod 5 (25%) bolesnika nije potvrđeno poboljšanje (nije došlo do oporavka ili je ono bilo manje od 5 dB). Prosečan apsolutni oporavak sluha iznosio je 24,94 dB. Prosečni relativni oporavak sluha iznosio je 65,45%. Zaključak. Zbog nejasne multifaktorijalne etiopatogeneze ovog oboljenja postoji mnogo terapijskih protokola. Na osnovu rezultata našeg istraživanja može se preporučiti primarno lečenje iznenadne senzorineuralne nagluvosti hiperbaričnom oksigenacijom.