Uticaj bruksizma na maksimalnu zagrižajnu silu - Todić, Jelena T; Mitić, Ankica; Lazić, Dragoslav; Radosavljević, Radivoje; Radosavljević, Radivoje; Staletović, Miloš (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Bruksizam je parafunkcionalna aktivnost mastikatornog sistema, koja se karakteriše stezanjem ili struganjem zubima. Cilj ove studije bio je da se utvrdi da li prisustvo bruksizma ima uticaja na maksimalnu zagrižajnu silu, sa posebnim osvrtom na potencijalni uticaj pola na vrednosti zagrižajne sile. Metode. Ova studija je obuhvatila dve grupe ispitanika: ispitanike sa bruksizmom i bez bruksizma. Prisustvo bruksizma kod ispitanika je registrovano upotrebom specifičnog kliničkog upitnika za bruksizam i kliničkim pregledom. Ispitanici obe grupe bili su podvrgnuti postupku merenja maksimalnog zagrižajnog pritiska i okluzalne kontaktne površine upotrebom jednoslojnih filmova osetjivih na pritisak (Fuji Prescale MS i HS Film). Maksimalna zagrižajna sila dobijena je množenjem vrednosti maksimalnog zagrižajnog pritiska i okluzalne kontaktne površine. Rezultati. Prosečne vrednosti maksimalne zagrižajne sile bile su značajno veće kod ispitanika sa bruksizmom nego kod ispitanika bez bruksizma (p < 0,001). Okluzalna kontaktna površina bila je značajno veća kod ispitanika koji pate od bruksizma (p < 0,001), dok vrednosti maksimalnog zagrižajnog pritiska nisu pokazale značajnu razliku između ispitivanih grupa (p < 0,01). Maksimalna zagrižajna sila bila je veća kod muških ispitanika nego kod ženskih ispitanika, u svim segmentima istraživanja. Zaključak. Prisustvo bruksizma uticalo je na povećanje maksimalne zagrižajne sile u ovoj studiji. Pol je bio značajna determinata zagrižajne sile. Registracija maksimalne zagrižajne sile može se koristiti za dijagnozu i analizu patofizioloških događaja tokom bruksizma.