Značaj impulsne oscilometrije kod bronhoprovokativnog testiranja za potvrdu dijagnoze astme kod muških vojnih regruta - Koruga, Dragan Borislav; Tot Vereš, Kristina; Plavec, Goran; Lončarević, Olivera (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Impulsna oscilometrija (IOS) je važeća tehnika za merenje respiratorne impedancije kod opstruktivnih bolesti i bronhoprovokativnih testova, ali ne postoji konsenzus za njeno korišćenje. Cilj studije bio je da se proceni osetljivost impulsne oscilometrije u detekciji ranih promena u disajnim putevima za vreme bronhoprovokativnog testiranja i da se uporedi sa promenama spirometrije i pletizmografije kod muških vojnih regurta. Metode. Muškim vojnim regurtima je urađen bronhoprovokativni test sa histmainom preko aerosolnog provokacionog sistema. Od 52 muška vojna regruta kod kojih je pokušano potvrđivanje dijagnoze astme u studiju je bio uključen 31 ispitanik sa padom forced expiratory volume in one second (FEV1) iznad 20%. Merene su promene impulsne oscilometrije pre i posle pada FEV1 za 20% nakon provokacione doze (PD) histamina i upoređivane sa promenama spirometrije i telesne pletizmografije. Rezultati. Prosečna starost muških vojnih regruta bila je 23,3 godine. Posle bronhoprovokacije prosečno je povećan realni otpor (resistanca) na 5 herca (R5) za 66,6%, rezonantna frekvenca (Fres) za 102,2%, Goldman-ov indeks (AX) za 912,1%, endobronhijalna rezistanca (Raw) za 121,5% i smanjena reaktansa na 5 Hz (X5) za 132,1% i FEV1 za 25,6%. Korak pre inhalirane PD20 doveo je prosečno do povećanja R5 za 26,7%, Fres za 24,1%, AX za 85,3%, Raw za 11,9% i X5 za 26,9% i FEV1 od 4,3. Visok stepen korelacije dobijen je između telesne pletizmografije i IOS. Zaključak. U radu je dokazana dovoljna osetljivost impulsne osecilometrije za detekciju ranih promena u disajnim putevima, te ona može igrati komplementarnu ulogu u dijagnozi astme kod muških vojnih regruta.