Fiksnoproteski tretman pacijenata sa heilognatopalatoshizom - Bajevska, Jagoda; Bajevska, Jana; Bajevska Stefanovska, Biljana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Protetsko lečenje pacijenata sa rascepom nepca uključuje različite opcije kao što su fiksne parcijalne proteze, parcijalne pokretne proteze i tako dalje. Tip protetskog aparata zavisi od oralnog zdravlja svake osobe pojedinačno, kao i od okolnosti. Prikazana su tri odrasla pacijenta sa heilognatopalatoshizom koji su zbrinuti protetski. Prikaz bole-snika. Od mogućih protetskih rešenja, u zavisnosti od uslova u usnoj duplji, izabrano je da se urade mostovne konstrukcije, fasetirane sa kompozitom ili keramikom. Sa mostovnom konstrukcijom uspostavljeni su međusobni odnosi zuba, postignuta je pravilna funkcija, poboljašala se fonetika, omogućena je zadovoljavajuća estetika i postignut je zadovoljavajući profilni izgled lica pacijenata. Usledila je plastična operacija nosa. Zaključak. Za povoljan dugoročni ishod lečenja bolesnika sa rascepom nepca i usne neophodan je multidisciplinarni pristup.