Odnos vanbolničke upotrebe antibakterijskih lekova i prevalencije bakterijskih infekcija u Crnoj Gori - Šahman-Zaimović, Majda M; Vukmirović, Saša; Tomić, Nataša; Stilinović, Nebojša; Horvat, Olga; Tomić, Ljiljana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Prekomerna upotreba antibiotika izlaže bolesnike riziku od pojave neželjenih dejstava, uzrokuje ponovne posete lekaru i dovodi do pojave rezistencije bakterija na antibiotike. Upotreba antibiotika u Crnoj Gori u 2011. godini bila je visoka [39,05 definisanih dnevnih doza (DDD)/1 000 stanovnika/dan)], ali nije razmatrana u odnosu na učestalost vanbolničkih bakterijakih infekcija. Cilj ovog rada bio je da se ispita usklađenost upotrebe antibiotika i učestalosti vanbolničkih bakterijskih infekcija u Crnoj Gori. Metode. Podaci o upotrebi antibiotika dobijeni su od Agencije za lekove i medicinska sredstva Crne Gore. Upotreba je izračunata pomoću Anatomic Therapeutic Chemical (ATC)/DDD metodologije. Podaci o učestalosti vanbolničkih bakterijskih infekcija dobijeni su iz Zdravstvenog statističkog godišnjaka Crne Gore, a učestalost je izražena brojem slučajeva na 1 000 stanovnika. Rezultati. Vanbolnička upotreba antibiotika u Crnoj gori u 2012. godini iznosila je 30,34 DDD/1000 stanovnika/dan, a najčešće korišćeni bili su penicilini. Amoksicilin sam i u kombinaciji sa klavulanskom kiselinom bili su najčešće korišćeni antibiotici. Bakterijske infekcije bile su registrovane kod 6 745 bolesnika, odnosno kod 10,87 bolesnika/1 000 stanovnika. Najčešće zabeležene bile su respiratorne infekcije. Manje od 50% od upotrebljene količine antibiotika korišćeno je u skladu sa nacionalnim preporukama za lečenje bakterijskih infekcija. Zaključak. Vanbolnička upotreba antibiotika u Crnoj Gori u 2012. godini bila je više nego dvostruko veća od potrebne, ukoliko se u obzir uzme učestalost vanbolničkih bakterijskih infekcija i prosečna dužina lečenja. Struktura upotrebljenih antibiotika nije bila u potpunosti u skladu sa nacionalnim preporukama dobre kliničke prakse, ali je bila u skladu sa podacima o bakterijskoj rezistanciji u vanbolničkim uslovima. Potrebno je sprovesti mere sa ciljem racionalizacije upotrebe antibiotika u Crnoj Gori, kako u pogledu količine, tako i u pogledu izbora najčešće korišćenih antibiotika.