Prvo iskustvo sa Fitmore® stemom kuka – rezultati 16-mesečnog posmatranja - Mladenović, Marko; Micić, Ivan; Stojiljković, Predrag; Milenković, Saša; Mladenović, Desimir (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Fitmore® hip stem pripada grupi proteza kratkog stema sa metafiznom stabilizacijom, a svojim oblikom i formom štedi koštanu masu u regionu velikog trohantera i u distalnom delu femura. Cilj rada bio je da se prikažu rani operativni rezultati kod bolesnika sa ugrađenim Fitmore® stemom kuka i da se ukaže na neke prednosti. Metode. Prikazana je serija od 10 bolesnika kojima je ugrađen Fitmore® stem kuka. Prosečna starost bolesnika, pet žena i pet muškaraca, bila je 54.5 (48–65) godina. Ukupno vreme praćenja iznosilo je 16 meseci. Za ocenu stanja zgloba kuka koristili smo The Western Outario and Mc Master Universities Arthritis Index (WOMAC) skor. Pratili smo i stanje bola u butini, fleksiju kuka, heterotopne osifikacije i slegnuće stema proteze. Rezultati. Posle 12 meseci praćenja, 9 (90%) bolesnika nije imalo bolove u butini, a samo jedan (10%) imao je slabe bolove. Fleksija u kuku porasla je od 89° u proseku, na 114° posle operacije. WOMAC skor takođe je porastao, od 49 na 94 poena u proseku. Nalegnuće stema registrovano je posle tri meseca od operacije i to kod dva (20%) bolesnika: kod jednog tri, a kod drugog 5 mm. Posle praćenja od 16 meseci rezultati su bili odlični. Period praćenja bio je kratak i trebalo bi ga nastaviti i prikazati rezultate posle 5 i 10 godina. Zaključak. Rani rezultati primene Fitmore® stema kuka pokazuju dobro urastanje stema uz odličan funkcionalni rezultat.