Zadovoljstvo pacijenata izgledom prednjih gornjih zuba - Lajnert, Vlatka; Kovačević Pavičić, Daniela; Pezo, Hrvoje; Stevanović, Aleksandra; Jović, Tatjana; Šnjarić, Damir; Muhić, Edin (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Izgled zuba igra važnu ulogu u praktički svim kontaktima jedne osobe. Glavni faktori koji definišu izgled zuba su boja, oblik i pozicija zuba, kvalitet restauracije i položaj zuba u zubnom luku, posebno u prednjem delu. Cilj ovog rada bio je da se utvrdi uticaj životnog doba, pola, frakture zuba i plak indeksa na zadovoljstvo pacijenta izgledom zuba. Metode. U istraživanju je učestvovalo 700 ispitanika u životnom dobu 18–86 godina (medijana 45 godina). Istraživanje je bilo bazirano na kliničkom pregledu i ispunjavanju upitnika koji je uključivao pitanja bazirana na samoproceni zadovoljstva izgledom gornjih prednjih zuba. Rezultati. Regresijska analiza je pokazala da dentalni plak, frakture zuba, kompozitni ispuni i krunice imaju statistički značajan uticaj i da su negativni prediktori zadovoljstva izgledom zuba. Ispitanici s plakom na gornjim prednjim zubima (p < 0,001), frakturom (p = 0,005), kompozitnim ispunima (p < 0,001) i krunicama (p = 0,032) bili su manje zadovoljni od ispitanika bez njih. Model objašnjava 12% varijanse generalnog zadovoljstva izgledom gornjih prednjih zuba (p < 0,001) kao i najveći učinak imaju kompozitni ispuni (5,3%) i plak (3,2%). Oblik zuba, životno doba i pol nisu bili značajni prediktori zadovoljstva. Zaključak. Zadovoljstvo izgledom zuba je pod uticajem mnogih faktora, a negativan uticaj imaju prisustvo zubnog plaka, fraktura, kompozitnih ispuna i krunica.