Uticaj različitih faktora rizika na jačinu mišića poda karlice kod žene - Parezanović Ilić, Katarina; Mladenović Segedi, Ljiljana; Jurišić Škevin, Aleksandra; Živanović Mačužić, Ivana; Grbović, Vesna; Nurković, Jasmin S; Jovanović, Milan; Jeremić, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Slabost mišića poda karlice dovodi do funkcionalnih oštećenja, uključujući urinarnu i fekalnu inkontinenciju, prolaps organa karlice i seksualnu disfunkciju. Cilj našeg istraživanja bio je ispitivanje uticaja različitih faktora rizika na slabost mišića poda karlice kod žena. Metode. U studiju je bilo uključeno 90 žena. Ispitivana je kako starosna dob, težina posla kojim se bave, telesna masa i visina, broj porođaja, bavljenje sportskim aktivnostima, prisutnost inkontinencije, prethodne ginekološke intervencije i lečenje prolapse organa male karlice, kao i druge bolesti, utiču na snagu mišića poda karlice. Snaga mišića poda karlice merena je vaginalnim dinamometrom. Rezultati. Univarijantnom regresionom analizom pokazano je da su faktori kao što su starost, težina posla, telesna visina, broj porođaja, bavljenje sportskim aktivnostima, prethodno ginekološko lečenje uzrokovano prolapsom organa male karlice i druge ginekološke intervencije i bolesti, u pozitivnoj korelaciji sa slabošću mišića poda karlice. Multivarijantnom regresionom analizom pokazano je da su ginekološke operacije prolapsa organa karlice i inkontinencija nezavisni faktori rizika. Zaključak. Poznavanjem faktora rizika koji dovode do slabosti mišića poda karlice mogu se prevenirati oštećenja i poboljšati kvalitet života žena.