Kvantitativna analiza aksijalnih dvodimenzionalnih ručno segmentisanih slika dobijenih primenom transrektalnog ultrazvuka u planiranju brahiterapije tumora prostate visokim brzinama doze - Dabić-Stanković, Kata; Rajković, Katarina; Aćimović, Miodrag; Milošević, Nebojša; Stanković, Jovan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Ocrtavanje kapsule prostate, preplaniranje i procedure primene katetera u brahiterapiji visokim brzinama doze [high-dose rate brachytherapy (HDR-BT)] zasniva se na ručnoj segmentaciji transrektalne ultrazvučne (TRUS) slike. Cilj rada bio je da se korišćenjem dvodimenzionalne TRUS aksijalne slike kvantitativno analizira konzistentnost ocrtavanja kapsule prostate za svaku HDR-BT frakciju, kao i promena oblika kapsule prostate tokom HDR-BT. Metode. Na grupu od 16 bolesnika bila je primenjena definisana HDR-BT u Odeljenju za brahiterapiju privatne opšte bolnice – Medicinski sistem Beograd. Ukupna primenjena srednja doza na metu od 52 Gy bila je podeljena u četiri individualne frakcije i svaka frakcija primenjena sa pauzom od dve do tri nedelje. Aksijalna vizualizacija prostate i ručno segmentisanje pre svake fracije izvedeno je pomoću ultrazvučnog uređaja B-K Medical. Ocrtavanje je vršio isti terapeut. Kvantitativna analiza, analiza površine i oblika prostate bila je primenjena na 2D-TRUS aksijalne slike prostate za svakog bolesnika posebno. Analiza površine koristila se za izračunavanje srednje vrednosti površine poprečnog preseka prostate. Parametri oblika prostate, fraktalna dimenzija i cirkularnost konture kapsule prostate bili su procenjeni na slici najvećeg poprečnog preseka prostate. Rezultati. Ispitivani uzorak obuhvatio je četiri faze (TRUS prostate pre prve, druge, treće i četvrte HDR-BT frakcije). Statistička analiza pokazala je da u toku HDR-BT frakcije nije bilo značajne razlike u srednjoj vrednosti površine, kao ni u obliku kapsule prostate na njenom najvećem preseku. Zaključak. Kvantitativna analiza TRUS aksijalne segmetisane slike prostate pokazala je uspešno ocrtavanje prostate u seriji ručno segmentisanih TRUS slika i nepromenjen oblik prostate na najvećem njenom preseku u toku HDR-BT frakcija.