Znanje o osteoporozi kod žena u postmenopauzi u Srbiji - Vujasinović Stupar, Nada; Radojčić, Ljiljana; Tadić, Ivana; Pavlov-Dolijanović, Slavica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Osteoporoza uglavnom pogađa žene u ranim godinama posle menopauze. Cilj rada bio je da se proceni znanje o osteoporozi i faktorima rizika kod žena u postmenopauzi u Srbiji. Metode. U studiju su bile uključene žene u postmenopauzi nezavisno od toga da li boluju od osteoporoze ili ne. Procena znanja o osteoporozi vršena je pomoću upitnika Osteoporosis Knowledge Assessment Tool - Shorter Version (OKAT-S) koji je validiran za srpsku populaciju. Odgovori na 9 pitanja kodirani su sa 1 – pravilan ili 0 – nepravilan odgovor ili „ne znam“. Takođe, sakupljeni su sledeći podaci o faktorima rizika od osteoporoze: starost, početak i dužina trajanja menopauze, indeks telesne mase [body mass index (BMI)], podaci o prelomima, broj padova, pušenje, životni stil (sedeći ili aktivni), redovno sunčanje, dopuna kalcijumom i vitaminom D, korišćenje mleka i mlečnih proizvoda. Rezultati. Od ukupno 146 ispitanica, upitnik OKAT-S popunile su 132 ispitanice (nivo odgovora od 90,41%). Nivo njihovog znanja varirao je od 27,94% do 74,26% ispravnih odgovora, sa prosečnim OKAT-S skorom od 4,5 (SD = 2,55), što čini 50% od maksimalno mogućeg skora. Samo dve ispitanice (1,47%) pravilno su odgovorile na sva pitanja, dok njih 11 (8,09%) nije imalo nijedan ispravan odgovor. Snižen T-skor, manje od -1, registrovan je kod 40,91% ispitanica, a prethodni prelom kod 49 (34,51%). Kod 9,59% ispitanica registrovano je više od 3, a kod 4,79% manje od 3 pada. Zaključak. Srpska verzija upitnika OKAT-S otkrila je generalno loše znanje o osteoporozi kod žena u postmenopauzi u Srbiji. Poboljšano znanje o osteoporozi i faktorima rizika moguće je postići razvojem efikasnih interventnih i javnih zdravstvenih programa. Promocija preventivnih mera i zdravog ponašanja može sprečiti ili bar usporiti prerani gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi.