Intraosealna fokalna venska malformacija tela donje vilice: planiranje piezoelektrične resekcije pomoću kompjuterizovane tomografije konusnim zrakom i rekonstrukcija slobodnim koštanim transplantatom - Nikolić, Živorad S.; Jelovac, Drago B.; Šabani, Melvil; Jeremić, Jelena V.; Boričić, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Intraosealna vaskularna malformacija vilica može ugroziti život bolesnika zbog nekontrolisanog krvarenja do kojeg može doći nakon ekstrakcije zuba. Shodno biološkom ponašanju tih lezija, primena odgovarajućih dijagnostičkih i terapijskih metoda neophodna je kako bi se izbegle moguće komplikacije. Prikazana je en bloc resekcija intraosealne venske malformacije piezoelektričnim nožem nakon prethodno izvršene kompjuterizovane tomografije konusnim zrakom (CBCT). Prikaz bolesnika. Kod bolesnika starosti 55 godina resekcija intraosealne fokalne vaskularne malformacije donje vilice piezoelektričnim nožem urađena je nakon prethodne CBCT, a defekt je rekonstruisan slobodnim koštanim transplantatom sa ilijačne kosti. Hirurško lečenje i postoperativni tok protekli su bez komplikacija. U periodu praćenja od dve godine nije došlo do razvoja recidiva. Zaključak. Piezoelektričnim nožem može se postići precizna i bezbedna resekcija uz minimalan gubitak krvi, što je od posebnog značaja kada je u pitanju venska malformacija koštanog tkiva. Prednosti ove tehnike su: mali rizik od oštećenja mekotkivnih struktura, mogućnost precizne osteotomije i minimalan gubitak krvi. Korišćenjem piezoelektričnog noža može se izbeći transfuzija krvi kao i transmisija krvnoprenosivih bolesti. U ovom prikazu slučaja posebno je istaknut značaj planiranja resekcije donje vilice piezoelektričnim nožem pomoću CBCT. To je izuzetno bezbedan metod lečenja, kojim se gubitak krvi svodi na minimum.