Prevalencija karijesa kod bolesnika hospitalizovanih zbog shizofrenije - Djordjević, Vladan; Jovanović, Mila; Miličić, Biljana; Stefanović, Vesna; Djukić Dejanović, Slavica (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Smatra se da preko 450 miliona ljudi širom sveta pati od nekog oblika mentalnog poremećaja, a istraživanja sprovedena u drugim zemljama pokazala su da je shizofrenija među najzastupljenijima. Oralno zdravlje zauzima značajno mesto u celokupnom zdravlju čoveka i ne treba ga razdvajati od mentalnog zdravlja. Istraživanja sprovedena u drugim zemljama pokazala su povećanu zastupljenost karijesnih i izvađenih zuba, a manje plombiranih zuba kod ove grupe psihijatrijskih bolesnika. Cilj studije bio je da se istraži stanje prisutnih zuba, odredi prevalencija karijesa i ispitaju mogući faktori rizika koji doprinose postojećem stanju oralnog zdravlja kod bolesnika hospitalizovanih zbog shizofrenije. Metode. U istraživanju je učestvovalo 190 bolesnika sa shizofrenijom, hospitalizovanih na Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu i 190 mentalno zdravih ispitanika, pacijenata Klinike za parodontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Beogradu. Ispitanicima obe grupe registrovane su vrednosti KEP indeksa, sociodemografske i ekonomske karakteristike, a bolesnicima hospitalizovanim zbog shizofrenije i karakteristike primarne bolesti. Rezultati. Vrednost KEP indeksa kod bolesnika hospitalizovanih zbog shizofrenije iznosila je 18,57 ± 7,07, a kod zdravih osoba 12,47 ± 5,64 (p = 0,000). U strukturi indeksa koji pokazuje zbir brojeva karioznih, ekstrahovanih i plombiranih zuba (KEP) kod bolesnika sa shizofrenijom, dominirali su karijesni i ekstrahovani zubi – 88,1%, a u kontrolnoj grupi plombirani zubi – 55,6%, što je bila statistički značajna razlika za sve tri posmatrane varijable. Zaključak. Bolesnici hospitalizovani zbog shizofrenije imali su dvostruko više karijesnih i izvađenih zuba, a pet puta manje plombiranih zuba od zdravih osoba. Kao prediktori povećanog KEP indeksa kod bolesnika hospitalizovanih zbog shizofrenije ustanovljeni su starost ispitanika i korišćenje antiparkinsonika.