Pseudomezoteliomatozni karcinom pluća - Vukovic, Jelena Milivoje; Plavec, Goran; Aćimović, Slobodan; Jović, Milena; Stojsavljević, Marko; Trimčev, Jovana; Nikolajević, Sanja; Skuletić, Vesna; Lončarević, Olivera; Živković, Vladan; Zolotarevska, Lidija; Cerović, Snežana (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Pseudomezoteliomatozni karcinom pluća je poseban, redak entitet koji se karakteriše obimnim pleuralnim rastom i manjim zahvatanjem plućnog parenhima. Klinički, radiološki, makroskopski, pa i histološki ovaj tumor može biti pogrešno dijagnostikovan kao maligni mezoteliom pleure. Prikaz bolesnika. U radu je prikazan bolesnik, star 64 godine, bivši pušač. Zbog tegoba u vidu suvog kašlja, osećaja nelagodnosti i bolova u desnoj polovini grudnog koša, malaksalosti, otežanog disanja, pojačanog znojenja, povišene telesne temperature i do 39,6°C lečen je kombinovanom antibiotskom terapijom (makrolidima, cefalosporinima i penicilinom) bez poboljšanja. Na radiografiji grudnog koša uočena je senka pleuralnog izliva do visine prednjeg okrajka trećeg rebra sa desne strane. Multislajsni skener (MSCT) grudnog koša pokazao je izrazito zadebljalu pleuru apikalno i posteriorno uz gornji desni režanj, uz postojanje masivnog pleuralnog izliva. U gornjem desnom režnju opisana je subpleuralna kondenzacija parenhima promera oko 30 mm. Citološkom analizom pleuralnog izliva viđene su maligne ćelije za koje nije bilo moguće odrediti da li se radi o metastazi adenokarcinoma ili malignom mezoteliomu pleure. Histohemijskom i imunohistohemijskom analizom uzorka plućne maramice utvrđeno je postojanje pseudomezoteliomatoznog adenokarcinoma pluća. Zaključak. Pseudomezoteliomatozni karcinom pluća može da predstavlja dijagnostički problem. Njegova dijagnoza bazira se na prepoznavanju patohistoloških karakteristika koje omogućavaju njegovo razlikovanje od epitelne varijante malignog mezotelioma pleure.