Punjenje kanala korena cementom na bazi trikalcijum-silikata kod bolesnika sa dijabetesom melitusom - Biočanin, Vladimir M; Milić, Marija; Vučetić, Milan; Baćević, Miljana; Vasović, Dina; Živadinović, Milka; Cetković, Dejan; Čalasan, Dejan; Brković, Božidar (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Materijal koji se koristi za retrogradnu opturaciju kanala korena trebalo bi da bude biokompatibilan sa okolnim periapeksnim tkivom i da stimuliše procese njegove regeneracije. Trikalcijum silikatni cement (TSC), kao novi dentalni materijal, pokazuje dobro zaptivanje, visoku kompresivnu snagu i bolju ivičnu adaptaciju u odnosu na standardno korišćene materijale za retroopturaciju. Iako postoperativno zarastanje periapikalnog tkiva najviše zavisi od karakteristika materijala za retroopturaciju, ponekad na uspeh zarastanja može uticati i prisustvo neke sistemske bolesti kao što je dijabetes melitus (DM). Prikaz bolesnika. Prikazali smo apikalno zarastanje u predelu gornjeg centralnog sekutića, nakon retroopturacije sa TSC, kod bolesnika sa DM tipa 2 i prisutnom perifernom neuropatijom. Standardna resekcija korena gornjeg centralnog sekutića bila je urađena retropreparacijom ultrazvučnim nastavcima do dubine od 3 mm i retrogradnom opturacijom sa TSC. Zarastanje postoperativne regije bilo je u fiziološkim granicama. Bolesnik se, međutim, žalio na nedefinisan, tup bol u predelu operisane regije koji je verovatno bio povezan sa nedijagnostikovanom intraoralnom dijabetičnom perifernom neuropatijom, što je potvrđeno kliničkim nalazom. Zaključak. Iako TSC predstavlja pogodan materijal za retrogradnu opturaciju kanala korena zuba u lečenju hroničnih periradikularnih lezija, u proceni ishoda lečenja treba imati u vidu i moguće prisustvo perifernih manfestacija sistemskih bolesti kao što je DM tipa 2.