Plućna bula kao faktor rizika od karcinoma pluća - Nagorni-Obradović, Ljudmila M; Pešut, Dragica P; Marić, Dragana; Stević, Ruža S (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Rezultati skorašnjih genetskih istraživanja ukazuju na moguću etiološku povezanost karcinoma pluća i plućne bule. Prikaz bolesnika. Bolesniku, starom 43 godine, pušaču, postavljena je dijagnoza gigantske plućne bule kada je imao 31 godinu. Praćen je pulmološki 12 godina, kada je na tom mestu otkriven karcinom pluća (adenokarcinom). U međuvremenu je lečen od ponavljanih respiratornih infekcija. Zaključak. Neophodan je aktivni pristup u praćenju bolesnika sa plućnom bulom zbog mogućeg nastanka karcinoma pluća kod tih bolesnika.