Plućni sekvestar koji imitira karcinom pluća - Adzić, Tatjana N.; Radovanović, Dragan V.; Aćimović, Bojana D.; Popović, Marko P. (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod. Plućni sekvestar predstavlja retku kongenitalnu anomaliju, najčešće zastupljenu intralobarno u donjim režnjevima pluća. Prikaz bolesnika. Prikazali smo redak slučaj intralobarnog plućnog sekvestra kod bolesnice, stare 28 godina, uspešno operisane. Kompjuterska tomografija grudnog koša sa intravenskim kontrastom ukazala je na multiple cistične promene u levom donjem režnju, sa aberantnom arterijom iz descedentne aorte. Dodatno načinjena aortografija dokazala je aberentnu arteriju (3 mm u prečniku) iz abdominalne aorte koja se uliva u ledirano pluće. Zaključak. Standardni terapijski pristup za plućni sekvestar podrazumeva hirurško lečenje. Skener grudnog koša sa intravenskim kontrastom i arteriografija predstavljaju zlatne dijagnostičke standarde. Tumorske senke uočene na radiogramima grudnog koša ili na kompjuterizovanoj tomografiji ne moraju uvek da budu sumnjive na maligne promene.