Poremećaj redoks ravnoteže kod žena sa spotanim pobačajima u prvom trimestru trudnoće - Grujić, Zorica; Grujić, Ilija; Bogavac, Mirjana; Nikolić, Aleksandra; Mitić, Radoslav; Stajić, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2017)
Uvod/Cilj. Trudnoća se definiše kao stanje povišenog oksidativnog stresa. Cilj rada bio je da se odredi intenzitet prooksidativnih procesa i sadržaja glutationa (GSH), kao i antioksidativnih enzima: superoksid dismotaze (SOD), katalaze (CAT), glutation peroksidaze (GSH-Px) i totalnog antioksidativnog statusa (TAS) kod žena sa spontanim pobačajem. Metode. U istraživanje je bilo uključeno 120 žena (70 sa spontanim pobačajem i 50 zdravih trudnica). Žene su bile podeljene u grupe: 35 žena sa nekompletnim i kompletnim spontanim pobačajem (grupa S), 35 žena sa missed abortusom (grupa M) i kontrolna grupa od 50 zdravih trudnica (grupa N) u prvom trimestru trudnoće. Intenzitet lipidne peroksidacije (Lpx) određivan je modifikovanom metodom sa tiobarbiturnom kiselinom. Sadržaj GSH u eritrocitima određivan je na osnovu količine neproteinskih sulfhidrilnih ostataka pomoću Ellman-ovog reagensa. Od antioksidativnih parametara u krvi vršeno je određivanje: SOD – metodom sa ksantin oksidazom, komercijalnim setovima RANSOD; CAT – Aebi-jevom metodom (aktivnost enzima merila se praćenjem razlaganja H2O2 na 240 nm); aktivnost GSH-Px određivana je pomoću vodonik-peroksida kao supstrata. TAS je određivan sa ferric reducing antioxidant potential (FRAP) metodom. Resultati. Najveća prosečna vrednost LPx zabeležena u grupi žena sa spontanim pobačajem (grupa S), 48,03 pmoL/mg Hgb, a najniža vrednost zabeležena je u kontrolnoj grupi (26,06 pmoL/ mg Hgb). Takođe, zapaženo je postojanje pozitivne korelacije između LPx i CAT (p < 0,05, r = 0,37) u grupi žena sa missed abortusom (grupa M). Postoji statistički visokoznačajna razlika (p < 0,001) u vrednostima SOD i CAT između žena u grupama S i M i kontrolne grupe (t-test i ANOVA). Najviša prosečna vrednost TAS zabeležena je u grupi S (710,39 µmol/L), dok je vrednost u grupi M bila 277,66 µmol/L. Vrednosti TAS u kontrolnoj grupi zdravih trudnica iznosila je 452,12 µmol/L. Vrednosti t-testa i ANOVA pokazuju da postoji statistički visokoznačajna razlika u vrednostima TAS između žena sa abortusom (grupe S i M) i kontrolne grupe. Zaključak. Određivanje vrednosti prooksidativnih i antioksidativnih parametara kod žena sa spontanim pobačajem može biti pokazatelj stanja fetoplacentarne jedinice i ove analize u budućnosti mogu biti uvrštene u protokol rutinske prenatalne dijagnostike.